Помилки батьків, які можуть привести до залежностей дитини в дорослому віці

Батьки молодих людей, що страждають залежностями, задаються питанням, чому в їхній благополучній родині виріс алкоголік або наркоман. А причиною тому нерідко стають помилки у вихованні дитини.

Психологи стверджують, що деякі, не зовсім вірні, вчинки батьків призводять до того, що дитина, коли підросте, може стати невпевненою у собі і залежною. Звичайно, далеко не завжди помилки у вихованні призводять до подібних наслідків, тим не менше, кожен батько повинен знати, як виховати сильну вольову особистість, не схильну до слабостей і непотрібних спокус і як при цьому не варто поступати.

Причини схильності до залежностей можуть бути різні, але часто вони є наслідком психологічної травми. Так, у житті дитини можуть статися страшні трагедії, наприклад, втрата близької людини у ранньому віці. Але можуть мати місце і інші ситуації, які травмують дитячу психіку і ломають волю людини.

Помилки батьків, які призводять до залежностей у дитини

1. Дитина не відчуває себе в безпеці

Дивно, але якщо в дитинстві дитина відчуває постійні страхи, то це може стати причиною алкогольної або іншої залежності. Наприклад, якщо мама мало часу приділяла дитині, батьки були надто суворі, дитина в шкільному віці піддавалася цькуванню та інші причини призводять до того, що, підростаючи, вона розуміє, що допомоги і захисту йому чекати нізвідки. А заспокоїтися і відчути душевну свободу можна тільки в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

2. Приниження дитини

Кожній дитині властиво пізнавати світ і при цьому вона може робити масу дурниць і помилок. І тут дуже важливо, як на це реагують батьки й оточуючі. Так, якщо дітей постійно засуджувати за те, що вони роблять, а замість похвали за прагнення до незалежності чи чогось нового вони чують нищівну критику, то нічим хорошим це не закінчиться. Таке «виховання» розвиває в дитині комплекси неповноцінності і низьку самооцінку, що в майбутньому може призвести до залежності.

3. Токсичний сором

Сором умовно ділять на здоровий і токсичний, під яким розуміють відчуття, що руйнує особистість.

Токсичний сором зазвичай буває в сім’ях, для яких на першому місці думка оточуючих і імідж, тому часто діти багатих і знаменитих батьків схильні до залежностей. Також ця проблема буває в сім’ях, в яких ховається якась таємниця, наприклад, тато сидить у в’язниці або мама страждає на епілепсію.

Фрази, які ніколи не можна говорити дитині

  • Я знаю, що ти за природою зіпсований.
  • Те, який ти є, викликає огиду.
  • Я глибоко розчарований(а) тим, який ти.
  • Ти завжди був… (товстим, потворним, дурним, божевільним і т. д.).
  • Ти не з “наших”: у нас в роду таких не було.
  • Швидше за все, нам підмінили в пологовому будинку дитину.

Залишити відповідь