Експеримент вчених показав, який вплив мають соціальні мережі на харчування дітей

Автори відзначають, що вплив влогів інший, ніж у телебачення, і раніше його не вивчали.

 

Дослідники з Ліверпульського університету провели соціальний експеримент за участю дітей різних віків і визначили, що блогери сприяють більшому споживанню калорійної їжі. Робота опублікована в журналі Pediatrics.

У дослідженні психологи посилаються на статистику, згідно з якою 93 відсотки дітей Великобританії у віці від 8 до 11 років виходять в інтернет, 77 відсотків дивляться відео на YouTube, а 18 відсотків мають акаунти у соціальних мережах. Для підлітків, чий вік варіюється від 12 до 15 років, ці показники дорівнюють 99, 89 і 69 відсотків відповідно.

З-за такого всеосяжного впливу інтернету автори захотіли дізнатися, яку роль в цьому впливі грають блогери і чи здатні вони задавати тенденції в харчуванні. Всього в експерименті брали участь 176 дітей у віці від 9 до 11 років. Їх випадковим чином розділили на три групи. Кожна з груп переглядала популярні Instagram-акаунти. Всі акаунти згенерували штучно, але вони нічим не відрізнялися від справжніх. Кожен з них мав близько мільйона шанувальників. Перший влогер захоплювався нездоровою їжею: шоколадом, цукерками та іншими солодощами. Другому подобалася здорова їжа, наприклад морквяні палички і виноград. У записі третього увага продуктам харчування зовсім не приділялася.

В результаті діти з першої групи споживали на 26 відсотків більше кілокалорій від здорової та нездорової їжі порівняно з дітьми третьої групи і на 32 відсотка більше тільки від нездорових закусок. Між другою і третьою групами різниці в споживанні кілокалорій не спостерігалося – ані у загальному значенні, ані щодо здорової їжі.

Один з авторів дослідження, психолог Анна Коутс (Anna Coates), зробила висновок, що діти довіряють блогерам навіть більше, ніж знаменитостям. На її думку, варто було б обмежити коло просуваючої ними їжі, так як це може впливати на здоров’я молодого покоління.

 

За новинами науки та техніки

Залишити відповідь