Чому варто розмовляти з собою вголос

Розмовляти з собою – зовсім не ознака божевілля, навіть навпаки, дослідження це підтверджують.

Коли ми починаємо розмовляти самі з собою, може здатися, що це ознака божевілля. Насправді, це не так. Просто так влаштований наш мозок. За допомогою внутрішньої бесіди йому легше обробляти інформацію, інформує.

І коли наступного разу ви почнете говорити з собою, скажіть: «Я володію неординарним складом мислення. Я геній!»

Розмова з собою покращує пам’ять

У дослідженні, проведеному The Quarterly Journal of Experimental Psychology, був зроблений висновок: діалог з собою допомагає людині швидше вибрати з групи предметів той, який він шукає. Учасники дослідження, які вголос вимовляли назву шуканого предмета, в рази краще справлялися із завданням, ніж ті, хто шукав мовчки.

Дослідники кажуть, що розмова з собою допомагає мозку краще обробляти візуальну інформацію. Візьміть, приміром, професійних гравців у шахи. Їм потрібно запам’ятовувати позиції фігур на шаховій дошці, планувати стратегію гри на кілька ходів вперед і передбачати ходи опонента. Їм доводиться працювати з дуже великим обсягом візуальної інформації. Розмова з собою допомагає їм успішно згадати важливі деталі потрібної інформації.

Результати іншого дослідження кажуть про наступне: ігнорування потреби в розмові з собою негативно позначається на здатності виконувати кілька завдань одночасно. Цей важливий навик в сучасних реаліях. Розмова з собою допоможе вам чітко визначити, що і коли потрібно зробити, щоб ви все встигли вчасно.

У нас обмежений обсяг пам’яті. Наш мозок – це свого роду комп’ютер. У нього є сховище, де дані можуть зберігатися тривалий час, і оперативна пам’ять. Розмова з собою допомагає людині краще обробити дані, з якими вона працює. Словом, бесіди з собою покращують оперативну пам’ять.

Розмова з собою допомагає краще справлятися з емоціями

Розмовляти з собою корисно ще й тому, що це допомагає краще управляти емоціями. Щось пішло не так, як ви планували? Розмова з собою допоможе вам адекватно поглянути на подію і знайти можливі варіанти дій замість того, щоб панікувати. Ви можете сказати собі: «Припустимо, що щось пішло не так. Але це не кінець світу. Я спробую вчинити інакше».

Людям, які говорять з собою, легше зберігати позитивний настрій, ніж тим, хто не практикує подібні речі. Оптимісти використовують розмови з собою, як спосіб позбутися від негативних думок і подивитися на ситуацію більш позитивно. Такі люди більш продуктивні, і життя приносить їм більше радості.

У всьому і завжди покладаючись передусім на себе, ви підвищуєте свою самооцінку. Ви самі для себе є кращим другом, спрямовуєте свої думки в потрібне русло і підбадьорюєте себе. Коли ви хвалите себе за виконану роботу, ви починаєте відчувати гордість за свої досягнення.

Розмова з собою допомагає поліпшити концентрацію уваги

Так ви зможете краще зосередитись на речах, які потребують вашої уваги. Ми вже згадували про те, що розмова з собою корисна у разі багатозадачності. Крім цього, така розмова допоможе вам утримувати увагу на виконанні якогось завдання протягом необхідного періоду часу.

Коли ви розмовляєте з собою, ви можете направити увагу на те, що потрібно зробити у той чи інший момент. Ви слухаєте лише свій голос та все інше для вас перестає існувати.

Як навчитися правильно розмовляти з собою

Задавайте собі питання. Запитуйте себе про речі, пов’язані з тим, чим ви займаєтеся у цей момент. Це може бути питання типу: «Чи зможу я успішно виконати це завдання?» Відповідайте собі на поставлені питання. Наприклад, скажіть собі: «Звичайно ж, у мене все вийде». Ви розмовляєте з собою в позитивному ключі. Ви налаштовуєте себе на майбутній успіх. Ваша впевненість у собі «заразна».

Давайте собі інструкції. Говоріть собі про те, що вам потрібно зробити на першому, другому, третьому етапах вашої роботи.

Підбадьорюйте себе. Під час виконання якоїсь роботи скажіть собі: «Так, у мене все виходить» або «Це просто чудово. Я знав, що у мене все вийде».

Женіть геть негативні думки. Ви ловите себе на негативі на кшталт: «Я ніколи не зможу все це зробити так, як потрібно». Переконайте себе припинити думати про таке. Так ви позбавитеся від негативу перш, ніж він зіпсує вам настрій.

Говоріть з собою в більш позитивному ключі. Замість того, щоб переконувати себе в тому, що ви обов’язково все зіпсуєте (так ви заздалегідь програмуєте себе на можливі помилки), скажіть: «У мене все вийде». Використовуйте позитив у спілкуванні з собою.

Прощайте себе. Всі люди роблять помилки. Прощайте себе. Скажіть собі: «Нічого. Я зробив це не спеціально і обов’язково все виправлю».

Залишити відповідь