Прес-конференція до акції протесту за права людини праці

16 жовтня 2018 року в інформаційній агенції УНІАН відбулася прес-конференція щодо проведення акції протесту профспілок який відбудеться завтра – сьогодні 17 жовтня у Міжнародний день боротьби з бідністю. Початок акції – о 10.00.

Спікерами прес-конференції стали представники від всеукраїнських профспілок та заступник голови ФПУ Олександр Шубін.

Учасники акції вимагатимуть від Уряду виплат державою заборгованостей з оплати праці, гарантій для бюджетної у головному кошторисі країни на 2019 рік та припинення тиску на профспілки.

За словами учасників прес-конференції у проекті Держбюджету на 2019 рік Урядом знову пропонуються занижені рівні основних державних соціальних стандартів і гарантій. Так, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб більш ніж у 2 рази нижче за фактичний його розмір і майже в 3 рази нижче показника, розрахованого ФПУ відповідно до норм чинного законодавства та міжнародних зобов’язань України.

Мінімальна заробітна плата пропонується нижче очікуваного фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб та майже у два рази нижче розміру, розрахованого профспілками.

Видатки, передбачені в бюджеті на фінансування бюджетної сфери, недостатні для реалізації гарантованих Конституцією України прав громадян на якісну освіту, охорону здоров’я, соціальне забезпечення – розрахунки здійснюються Урядом виходячи із чисельності наявного населення 35,7 млн осіб.

Продовжує зростати заборгованість із виплати заробітної плати, яка уже впритул наблизилася до показника 3 млрд грн.

Відсутні державні програми підтримки основних галузей промисловості, зокрема вугледобувної, лісового господарства, авіабудування тощо. Погашення кредитних зобов’язань держави здійснюється за рахунок зниження соціальних стандартів і гарантій, рівня соціальної захищеності населення.

Загострюється наступ на права профспілок. Мають місце факти втручання роботодавців у статутну діяльність профспілкових організацій, тиску на них з метою ліквідації, незаконного звільнення профспілкових лідерів та активістів, неперерахування профспілкових внесків та коштів на культурно-масову та оздоровчу роботу.

У цій ситуації профспілки вимушені констатувати, що попри всі зусилля ФПУ позитивних і конкретних кроків з боку Уряду України та інших органів державної влади щодо розв’язання цієї проблеми у правовому полі не відбувається.

Тому з метою об’єднання спільних зусиль у боротьбі за права людини праці Президія Федерації профспілок України проводить Всеукраїнську профспілкову акцію протесту: 9 жовтня на першому етапі підтриману в регіонах і загальну 17 жовтня в Києві.

Учасники акції ходою пройдуться у центрі столиці – від Майдану Незалежності до центральних органів державної влади, щоб донести вимоги мільйонної армії працівників, які сьогодні потерпають від економічних негараздів і відсутності належного соціального захисту з боку державних інституцій.

Профспілки виходять на протест із вимогами до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, роботодавців із вимогами забезпечити пріоритетний розвиток вітчизняного виробництва для створення робочих місць в Україні та припинити економію на людині праці, встановити з 1 січня 2019 року, відповідно до норм вітчизняного законодавства та міжнародних зобов’язань держави.

Профспілки вимагають розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб 5167 гривень. Мінімальний рівень оплати праці – не нижче 7700 гривень. Мінімальний розмір пенсії – 2840 гривень.

Серед вимог – не підвищувати ціни на природний газ, паливо, тарифи на електроенергію та житло-комунальні послуги, транспортні послуги, коли люди не мають змоги заплатити.

Передбачити в Державному бюджеті України на 2019 рік видатки на освіту у 7% ВВП, охорону здоров’я – 5% ВВП, а також соціальний захист, стипендіальне забезпечення молоді, розвиток галузей економіки як визначено законами!

Невідкладно повернути борги по заробітній платі понад 100 тис. працівникам. Стоп державному рейдерству майна профспілок та наступу на їх права.

Вимоги Всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань доповнюють основні вимоги ФПУ і будуть передані до Уряду і Верховної Ради України.

Залишити відповідь