Пізнавальна екскурсія освітян-профспілчан м.Бердичева до Житомира


5 червня 2018 року голови та заступники профспілкових організацій навчальних закладів міста Бердичева  на чолі з головою міськкому профспілки працівників освіти і науки Анжелою Микитівною Цвєтковою відвідали обласний центр – місто Житомир.

Уже традиційно робота навчального семінару розпочалася зі спілкування із заступником голови обласного комітету профспілки Миколою Омеляновичем Краськом, який відзначив, що дружний профспілковий актив приїздить до м. Житомира не вперше: «Сьогоднішній візит передбачає обговорення питань підвищення якості освіти та орієнтації на компетенції молодої людини».

Мета сучасної української освіти – людина справи, сповнена духовної наснаги, людина, яка не мислить свого життя і майбутнього дітей без квітучої Української держави. Житомирщина багата природними ресурсами, історичним минулим, освітою, медициною та культурою.

Пишаємося заслуженими вчителями  Н. Г. Пудрій м. Бердичева та  І. М. Біжан м. Коростеня,  яким нещодавно присвоєно звання заслужених учителів України. А вчителі НВК № 4 Т. О. Яремчук і Н. К. Макодзей підготували учнів- переможців Всеукраїнського  етапу олімпіад із правознавства та англійської мови, і таких прикладів багато.

Лідери мали змогу познайомитися з головою міськкому профспілки м. Житомира Тамарою Савелівною Чугаєвською, яка запропонувала відвідати навчальні заклади обласного центру та поділитися досвідом роботи з освітянами-профспілчанами міста, але через обмежений час бердичівляни лише оглянули деякі школи, зокрема, побували на території ЗОШ  № 33, директором якої є Йосип Павлович Осницький, а головою профспілки – Тетяна Миколаївна Малошук. Тут гарно впорядковані майданчики, квітують клумби, досить багато зелених насаджень. Новим сучасним стадіоном пишається ЗОШ № 7 (директор Валентина Миколаївна Чубінська, голова профспілки – Олена Анатоліївна Гуменюк).

Наступною зупинкою стала обласна бібліотека ім. Олега Ольжича, відома як одна з найстаріших книгозбірень України, вона є провідним просвітницьким і культурним центром Житомирщини. Саме там в прекрасній затишній залі уже вкотре проходить виставка картин нашої землячки-бердичівлянки, Заслуженого майстра народної творчості України Ольги Олександрівни Дзюрбей. Профспілкові лідери отримали щасливу можливість ще раз побачити картини художниці-модерністки. Кожного разу, споглядаючи твори О. А. Дзюрбей, отримуєш неперевершене естетичне задоволення. «Всі картини дуже яскраві: насичені різноманітними кольорами, чуттєві та оптимістичні, вони несуть у собі щось приємне, добре, миле, чого так не вистачає у сучасному світі», – відзначила вчитель образотворчого мистецтва НВК № 10 Л. І. Самойленко. «Дивосвіт душі» – так назвала Ольга Олександрівна свою виставку. «І, справді, у кожній картині є те, що притаманне людській душі», – вважає заступник директора з навчально-виховної роботи  ЗОШ № 1 ім. Т. Г. Шевченка  М. В. Панчук. Враження від побаченого та побажання подальшого творчого успіху Заслуженому майстру народної творчості України  залишили в  книзі відгуків голова ПК «КНЗ» Бердичівська спецшкола-інтернат» М. В. Козир і  голова ПК ЗОШ №12  А. О. Кирилюк.

Незабутнім подарунком стала ще одна зупинка подорожі. Це Житомирський Свято-Анастасіївський жіночий монастир, на території якого побували освітяни-профспілчани. Територія обителі вражає своєю красою, клумби та квіти тут на кожному кроці, навколо – неймовірна краса… Також педагоги мали змогу зайти у храм монастиря, побачити позолочений іконостас, прекрасну архітектуру й оздоблення та схилитися перед святими образами у молитвах.

Побували і на могилі відомої матушки Рафаїли, що постійно в квітах, а у вихідні до неї завжди черга людей, які прагнуть звернутися з проханнями до схимонахині. У невелику скриньку люди складають записки зі своїми благаннями до матушки. Кажуть, що за життя  настоятелька дуже допомагала тим, хто приїздив із різних куточків України, а після того, як у 2005 році померла, люди стали приходити до могили, подумки звертаючись до матушки Рафаїли. Педагоги-освітяни просили здоров’я рідним і близьким та миру і спокою – Україні.

Хочеться подякувати заступнику міського голови  В. В. Адаменко, управлінню освіти і науки в особі С. В. Басюк та керівникам навчальних закладів міста  за сприяння у проведенні екскурсії й духовному збагаченні та пізнавальному розвитку освітян Бердичева.

У семінарі взяли участь обдаровані й творчі особистості міста: П. С. Скавронський – директор Музею історії м. Бердичева, М. С. Яцюк – колишній директор художньої школи та Л. І. Самойленко – відповідальна за роботу профспілкової Музейної кімнати при НВК № 10.

До Бердичева освітяни повернулися з гарним настроєм, дізнавшись багато цікавого та отримавши від поїздки позитивні враження.

                                                                           І. М. Астапюк, голова ПК СЗОШ № 11,

                                                                           М. В. Панчук, член профкому

                                                                      СЗОШ № 1 ім. Т. Г.Шевченка

Залишити відповідь