Пізнавально! Цікаво! Захоплююче!

Багато чудових куточків України   відвідали освітяни міста Коростеня. Здається, що ще могло вразити їх уяву?Але є такі місця на нашій землі до яких  хочеться повернутися знову і знову.

На цей раз було стародавнє  місто Умань Черкаської області, національний  дендропарк «Софіївка»  (відвідала група освітян в кількості 48 чоловік). «Софіївка»  вражає екзотичними рослинами, дивовижними пейзажами, античними скульптурами, водоймами, каскадами, фонтанами, кам’яними  гротами – все це гармонічно поєднується і створює неповторну атмосферу казки. Цей шедевр вражає відвідувачів своєю красою вже понад 210 років, а також вражає і площею – 179 гектарів. Дух захоплювало від побаченого та почутого. Гарна розповідь екскурсовода  в думках повернула нас на два століття назад.

Краса – велика сила. Жіноча краса теж, але вона нетривка, і хто згадає красуню через століття? Портрети… А що – портрети? Їх знають лише спеціалісти і музейні працівники. Тож мало хто залишається в пам’яті прийдешніх поколінь Красунею з великої літери. Софії де Вітт-Потоцькій поталанило. Її вроду береже один з найгарніших парків України і світу – “Софіївка”.Про графиню Софію де Вітт-Потоцьку тут нагадуває все: від назви парку до численних біографій, якими наповнені сувенірні ятки. Так багатій граф Станіслав Щенсний Потоцький (1751-1805) увіковічнив своє безмежне кохання до дружини.

Кожний куточок парку створений  з любов’ю, з неповторної індивідуальністю. Любов тут витає повсюди, і нею просочений кожен, навіть найглибше захований куточок парку.  Окрім екскурсії  парком, усі бажаючі покаталися на човні підземною річкою Ахерон, також  на катамарані, на пароплаві  навкруги острова Любові.

Після відвідування парку, побували ще на оглядовій екскурсії по місту, яке також доволі цікаве. Умань – стародавнє місто – справжня скарбниця пам’яток  історії та архітектури: парк “Софіївка”; василіанський монастир,  гостинний двір, собор Святого Миколая, костьол Успіння Богородиці, тюремний замок ,чоловіча  гімназія, жіноча гімназія, приватна лікарня (поч. 20 ст.), готелі, культові споруди та приватна забудова 2-ї половини  19 — початку 20 століття, також  в Умані 10 вищих навчальних закладів.

Відвідали район  Умані, де знаходиться могила засновника брацлавського хасидизму раббі  Нахмана із Брацлава, яка приваблює щорічно  більш 30 000 паломників  відсвяткувати  Рош Ха-Шана(Єврейський Новий рік).

Учасники поїздки отримали море позитивних вражень, побачили прекрасні етнографічні надбання, поглибили свої знання про Черкащину, переконалися що на Україні багато чудових місць, куди хочеться повернутися ще не один раз.

За матеріалами Коростенської міської організації Профспілки

Залишити відповідь