1 червня – Міжнародний день захисту дітей

Із року в рік 1 червня ми відзначаємо радісне свято – Міжнародний день захисту дітей.  Свято, яке нагадує нам про беззахисних мешканців нашої планети – нашу гордість і наше майбутнє – наших дітей. Вони перш за все заслуговують любові від своєї родини, друзів і держави.

Цей день для дорослих є нагадуванням про захист прав наших дітей на життя, свободу думки, на освіту, відпочинок, дозвілля, на захист від насилля і експлуатації. Саме в дітях ми хочемо бачити здійснення всіх мрій та сподівань і заради їх щастя ми готові долати всі труднощі і перешкоди. Ми зобов’язані захищати права малечі, для того щоб діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

        Історія цього свята почалася в 1925 році. Тоді учасники Всесвітньої конференції з питань добробуту дітей, що проходила в Женеві, вирішили заснувати свято, яке допоможе заявити на весь світ про проблеми та потреби найменших мешканців нашої планети. Передбачається, що дата для свята була обрана завдяки китайським дітям-сиротам, які стали окрасою Фестивалю човнів-драконів, що проходив саме 1 червня. У цей день якраз була організована Женевська конференція, яка не залишила без уваги цю світлу подію.

        В Україні День захисту дітей відзначається відповідно до президентського указу від 30 травня 1998 року. Головний мотив святкування — турбота про дітей, захист їх прав, підвищення якості життя, створення умов для всебічного розвитку підростаючого покоління.

Залишити відповідь