Управління державними закладами професійної освіти: відповідь Профспілці

На лист Секретаріату Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 52069/1/1-17 до звернення Профспілки працівників освіти і науки України від 26.12.2017 № 02-5/619 щодо внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року №831-р «Питання управління державними закладами професійної (професійно-технічної) освіти, підпорядкованими Міністерству освіти і науки» Міністерство освіти і науки України надіслало відповідь на адресу ЦК Профспілки.

В листі, зокрема, повідомляється, фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти передано з державного бюджету на місцеві.

У 2017 році фінансування здійснювалося з обласних бюджетів, бюджетів міст обласного значення – обласних центрів та бюджету міста Києва. Виникли питання розподілу повноважень між центральними та регіональними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування з управління державними закладами професійної (професійно-технічної) освіти.

Враховуючи складну та довготривалу процедуру передачі майна закладів освіти з державної до комунальної власності, Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження № 831-р «Питання управління державними закладами професійної (професійно-технічної) освіти, підпорядкованими Міністерству освіти і науки», в якому передбачено до завершення процедури передачі з державної власності у комунальну власність підпорядкованих МОН державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти, передачу окремих функцій з управління обласним. Київській міській державним адміністраціям, а саме; розроблення та реалізація регіональних програм підготовки кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів регіону, організація діяльності регіональних рад професійно-технічної освіти, оперативне управління майном закладів освіти, проведення моніторингових досліджень потреб регіонального ринку праці, формування та розміщення регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів, здійснення контролю за організацією навчально-виробничого процесу у закладах освіти, створення на їх базі навчально-практичних центрів, призначення директорів закладів освіти, фінансування яких здійснюється з обласних бюджетів, бюджету міста Києва.

Водночас МОН інформує, що на запит Міністерства надійшли пропозиції від усіх обласних державних адміністрацій щодо фінансування закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які розташовані на території міст обласного значення – обласних центрів.

Фінансування зазначених закладів у 2018 році буде здійснюватися з міських бюджетів міст обласного значення – обласних центрів.

 Звантажити документ mon_pto.pdf [85,99 Kb] (Скачувань: 9)
Переглянути документ онлайн
 За  матеріалами ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Залишити відповідь