22 січня – День Соборності України

22 січня – День Соборності і Першого проголошення Української Державності у ХХ столітті (матеріали Українського інституту національної пам’яті).

Об’єднанню УНР та ЗУНР передувало підписання 22 січня 1918 року Четвертого універсалу Центральної Ради, за яким Українська Народна Республіка стала суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918-го. Саме 22 січня 1919 року завершився процес об’єднання України.

Сьогодні всі дослідники сходяться на тезі, що однією з найважливіших історичних дат для народу України є саме 22 січня – День Соборності України.

Адже соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, – духовну консолідацію всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави. А, враховуючи сьогодні всю глибину політичної ситуації в Україні, це для розвитку нашої нації є надактуальним.

Офіційним державним святом День соборності України став лише в 1999 році після підписання Леонідом Кучмою відповідного наказу. При цьому День соборності України – робочий день для всіх українців, хоча не скасовує урочистостей 22 січня.

Інформаційний відділ обласного комсітету Профспілки

Залишити відповідь