Старий Новий Рік. Історія святкування та традиції.

Якби це не звучало дивно, але українці двічі святкують Новий Рік – 1 січня за новим стилем і  14 січня – за старим.

13 січня за Юліанським календарем переддень Старого Нового року. В українській традиції – це ще й свято Меланки, яке передує другому празнику – різдвяного циклу Василю. Меланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини, які в народі називають – гостини Меланки. Тому в деяких регіонах України 13 січня готують кутю, яку заправляють смальцем.

Загалом, переддень Старого Нового року – це час магії і ворожіння. Тому наші предки проказували в цей день замовляння, щоб нива родила,  а також , щоб збільшувалася і плодилася родина.

Існує повір’я, що після вечері потрібно  зайти до  сусідів і попросити один у одного прощення за можливу провину, щоб Новий Рік зустріти у мирі й злагоді.  Також наші предки вірили, що  коли вийти опівночі надвір то можна почути, як Новий рій проганяє Старий. А вже на сам Старий Новий рік  українськими оселями ходять хлопчики і засівають зерном «На щастя! На здоровя! На Новий рік!»

Первісний дохристиянський характер новорічного   свята добре зберігся у традиційних звичаях та обрядах українців  13-14 січня.

На відміну від Різдва й Хрещення ці дні не відігравали важливого значення в релігійному календарі, тому в їх обрядовості  майже не помітно церковних мотивів, хоча у  православному  Місяцеслові   позначаються три свята.

 

Відділ організаційної та інформаційної роботи обласного комітету Профспілки.

Залишити відповідь