Розроблення професійних стандартів: роль профспілок

Про роль професійних спілок у розробленні професійних стандартів говорили під час вебінару, що відбувся 16 травня 2023 року, організованого Національним агентством кваліфікацій спільно з СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Захід відкрили Голова НАК Юрій Баланюк та заступник Голови ФПУ Василь Андреєв, які наголосили на важливості дотримання формату соціального діалогу при розробленні проєктів професійних стандартів. 

Заступниця Голови НАК Людмила Акімова наголосила, що згідно із оновленими нормативно-правовими актами профспілки також беруть участь у більшості етапів розроблення та затвердження професійних стандартів, контролювати обґрунтованість вимог роботодавців до компетентностей працівника. Важливо, що профстандарти або розробляються галузевими радами, до яких входять відповідні профспілки, або погоджуються з репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок на галузевому рівні.

Професійний стандарт, окрім того, що засвідчує вимоги до компетентностей працівників, забезпечує прозорість, зрозумілість та безпеку при виконанні трудових функцій працівником.

Структура професійного стандарту визначена у Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, а її наповнення здійснюється із урахуванням Методичних рекомендацій щодо розроблення професійних стандартів, схвалених у січні 2023 року.

Заступниця Голови Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Чабанюк розповіла про власний досвід роботи над професійним стандартом за професією «Фахівець з питань молоді» та наголосила на що потрібно звертати увагу під його розроблення. 

Спільний захід дав можливість отримати нові знання та поради, обмінятися думками щодо різних нюансів та питань у розробленні професійних стандартів.

Коментарі закриті.