Чистий четвер як символ очищення

Чистий четвер, який міцно асоціюється у православних християн з прибиранням і приготуваннями до святкування Великодня, який у цьому році відзначається 16 квітня.

Цей день вважається одним з найважливіших днів Страсного тижня перед Світлим Христовим Воскресінням. Саме в четвер відбулася Таємна вечеря – трапеза Ісуса Христа з його учнями. Вважається, що зібравши їх в четвер, Ісус омив їм ноги, щоб продемонструвати безмежну смиренність, яка повинно бути у кожного християнина.

Таким чином, чистий четвер є символом очищення – як фізичного, так і духовного, а також днем, коли необхідно задуматися про свою терпимість, щирість і бажання співпереживати іншим людям. Рекомендується в цей день відвідати храм і, якщо є така змога, причаститися і сповідатися.

Чистий четвер також прийнято зайнятися прибиранням будинку і підготувати свою оселю до свята. Так, в цей день можна і потрібно навести порядок в своєму домі, зайнятися пранням і іншими домашніми справами. З давніх-давен вважалося, що ті, хто в Чистий четвер проігнорує прибирання свого будинку, ризикує провести весь наступний рік в печалі і сварках.

Згідно з традиціями, після того, як вдома буде наведено лад, можна зайнятися приготуванням святкових пасхальних страв, які, до слова, куштувати в цей день суворо заборонено. У Чистий четвер також розпочинали розфарбовувати писанки та крашанки.

З Чистим четвергом!

 

Коментарі закриті.