Нове опитування: чи відзначатимуть українці новорічні свята?

Третина українців (34%) не збираються відзначати новорічні та різдвяні свята цього року.

Про це свідчать результати опитування української комунікаційної агенції Postmen, яка досліджувала передріздвяні настрої громадян, – повідомляє Українська правда. Життя.

Як показало опитування, попри війну в країні, 66% респондентів планують святкувати Новий Рік та Різдво. При цьому 94% опитаних робитимуть це вдома.

Пов’язано це, зокрема, з тим, що українці почали більше працювати (25%) під час війни і менше відпочивати, ніж раніше (55%).

Серед тих, хто планує святкувати не вдома – основним місцем буде:

  • робоче місце (офіс),
  • у закладі харчування,
  • у друзів,
  • в місті на вулиці,
  • на передовій,
  • в готелі,
  • в селі з родиною,
  • в найманому будинку тощо.

При цьому ті, хто планують не лише святкувати, але й робити передноворічні подарунки, готові витратити на них у середньому 2190 грн.

Загалом 96% опитаних українців не планують витрачати на подарунки більше, ніж у минулому році. Більшість українців (70%) традиційно купують подарунки в останній момент – у грудні.

«Основним подарунком будуть солодощі та дрібні сувеніри. Серед подарунків третє місце – за донатами! Порівнюючи з опитуванням 2020 року на 4% зросла частка тих, хто взагалі не робить передноворічних подарунків», – зауважують соціологи.

Як показало опитування, головними факторами під час вибору товару чи послуги залишаються ціна (82%) та якість (76%). Крім того, обираючи річ від певного бренду, українці звертають увагу на його цінності. Зокрема, для них важливо, аби бренд допомагав армії (61%) та мав проукраїнську позицію (61%). Також для майже половини респондентів (49%) принциповим моментом є вихід бренду з російського ринку.

Цікавим є показник того, що чим старші респонденти, тим менше у них заощаджень. 40% респондентів у пенсійному віці не мають заощаджень, і їм важко прогнозувати, на скільки взагалі їм вистачить фінансів. Лише 19% опитаних громадян заявили, що їхніх заощаджень вистачить на 1 рік та більше.

«Головне, що ми дізнались – українці навіть цього року попри особисті та загальні складнощі вірять у ЗСУ, донатять та готові зустріти новий рік із надією на перемогу. Адже вона також здобувається нашою силою єдності: вмінням бачити світле навіть у найтемніші часи і здатністю бути поруч та підтримувати одне одного», – підсумували соціологи.

Довідково

Опитування проводили методом Google-анкети, яка розповсюджувалась через Facebook та Instagram з 24 листопада по 12 грудня.

У дослідженні взяли участь 1166 громадян України з усіх регіонів, у всіх вікових групах, всіх типах населених пунктів і з різними рівнями доходів домогосподарств. Серед опитаних 45% – чоловіків і 55% – жінок.

 

Коментарі закриті.