Сплата комунальних послуг в умовах воєнного стану

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» установлено, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

  • нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, проценти річних, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Торгова-промислова палата України засвідчила форс-мажорною обставиною військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану 24 лютого 2022 (лист від 28 лютого 2022 року).

Цим документом підтверджується, що війна є форс-мажором, тобто обставиною непереборної сили, яка звільняє особу від відповідальності у випадку несплати чи несвоєчасної сплати за комунальні послуги.

Разом з тим, воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги, однак пеня та штрафи не нараховуватимуться. У разі несплати або оплати не в повному обсязі відключення комунальної послуги забороняється.

Окрім цього, Кабінет Міністрів України схвалив виплату компенсації комунальних витрат для українців, які безкоштовно прихистили у себе внутрішньо переміщених людей, відповідно до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою від 19.03.2022 № 333.

Компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг надають фізичним особам – громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду, і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб.

Для того, щоб отримати виплату власнику житлового приміщення необхідно:

  • внести відомості щодо приміщень приватного житлового фонду, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, до веб-ресурсу «Прихисток». Власник житла може зробити це самостійно, або звернувшись до виконавчого комітету сільських, селищних, міських рад. На підставі зазначених відомостей формується реєстр жилих приміщень, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб, у відповідній адміністративно-територіальній одиниці;
  • подати заяву до виконкому сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення, у якій зазначити прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб і додати копії документів, що посвідчують їх особу (не пізніше наступного дня від дня розміщення внутрішньо переміщених осіб);
  • подати до виконкому сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення заяву на отримання компенсації. Таку заяву подають не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця в паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням кваліфікованого електронного підпису. Заяву розглядають 5 робочих днів з дня її отримання.

Протягом строку розгляду заяви уповноважені особи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради проводять перевірку наведених у заяві власником жилого приміщення відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення внутрішньо переміщених осіб, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, документів, що встановлюють особу, а також перевіряють дані про відсутність або наявність у заяві інформації про осіб, які отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

За умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги власник жилого приміщення зможе отримати компенсацію виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця.

Коментарі закриті.