Всеукраїнська онлайн-нарада з питань дитячого оздоровлення

27 травня 2021 року відбулася Всеукраїнська онлайн-нарада з питань дитячого оздоровлення, на яку було запрошено Федерацію профспілок України в особі заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого.

Нарада проводилася Національною соціальною сервісною службою України, яка з цього року є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері оздоровлення та відпочинку дітей.

У нараді брали участь представники зацікавлених міністерств та відомств, державних служб України: з надзвичайних ситуацій (питання пожежн6ої безпеки); з питань праці (упередження нещасних випадків у дітей); безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів; Національної поліції України, а також АТ «Українська залізниця». Доповідали про готовність до оздоровчого сезону представники обласних та Київської міської державних адміністрацій.

На нараді виступив також і Євген Драп’ятий, який акцентував увагу на проблемних питаннях, про які профспілкові організації інформували напередодні наради Федерацію профспілок України. Євген Михайлович висловив також заперечення тендерним умовам Мінсоцполітики України щодо закупівлі путівок у дитячих закладах оздоровлення та відпочину вищої категорії, які розташовані у гірській місцевості. Вони є несправедливими для профспілкових закладів АТ «Укрпрофтур».

Міністерство охорони здоров’я України поінформувало, що у цьому році дітей будуть оздоровлювати за раніше встановленими нормами та вимогами, але лише ті дитячі заклади, які перебувають у жовтій чи помаранчевій зоні стосовно ковідної інфекції.

Якщо при цьому регіон буде віднесено до червоної зони, діти продовжать оздоровлення до кінця своєї зміни, але на нову зміну дітей не прийматимуть. Представниця АТ «Укрзалізниця» запевнила, що у такій ситуації вони повернуть кошти за раніше придбані квитки. Але у вагонах діти мають бути у масках.

На засіданні Уряду, що відбувся напередодні цієї наради було прийнято Концепцію державної політики з питань оздоровлення дітей. Нею передбачено розробку та затвердження Державної програми оздоровлення та відпочинку дітей, яка дозволить надавати державну підтримку дитячим закладам оздоровлення та відпочинку усіх форм власності. Без такої програми ми ризикуємо втратити існуючу мережу таких закладів, що призведе до порушення прав дітей на оздоровлення та відпочинок.

Нині готується відповідне доручення Прем’єр-міністра України керівникам місцевих органів влади, про що профспілкові організації будуть інформовані додатково.

На нараді найперше акцентувалась увага на заходах щодо гарантування безпечного перебування дітей. Якщо дитячий табір нині не має можливості обладнати належним чином свої приміщення усіма засобами пожежної безпеки, то там мають бути принаймні заряджені та справні вогнегасники. А персонал навчений ними користуватися. Дітей потрібно також навчати у ігровій формі, запрошувати до спілкування з ними пожежників зі своїм обладнанням та машиною, що надзвичайно цікаво для дітей.

Незважаючи на затвердження нових норм щодо харчування дітей влітку цього року воно буде здійснюватися по старим нормам, бо нові вступають у дію з 1 січня наступного року. Проєкт санітарного регламенту дитячих оздоровчих закладів розміщений на сайті Міністерства охорони здоров’я України. До нього можна вносити зміни і доповнення.

Щодо вимог, встановлених у постанові Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 року № 43 стосовно організації роботи працівників вахтовим методом, обмеження у 15 дітей у загонах, розміщення ліжок з дотриманням дистанції поміж ними у 1,5 метри, то народний депутат України Тетяна Рябуха, голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики інформувала присутніх про те, що вона звернулася до Головного санітарного лікаря з пропозицією щодо обмеження чи зняття таких вимог. У відповіді їй було повідомлено, що Міністерство охорони здоров’я уважно розгляне ці пропозиції. Крім того, Тетяна Рябуха вважає вкрай шкідливим у цих умовах, коли дитячі оздоровчі заклади перебувають на межі закриття через обмеженість фінансових ресурсів, застосовувати до них штрафні санкції. Тому намагається відмінити ці норми.

Дитячим оздоровчим закладам варто узяти до уваги, що практика попередніх років щодо розслідування спалахів харчових отруєнь та кишкових інфекцій засвідчила, що у 85% випадків їхніми причинами були не погана якість продуктів харчування, а носії інфекції в особі співробітників харчоблоків, які не проходять медичне обстеження.

Щодо роботи пришкільних таборів, то вони плануються до відкриття не у всіх регіонах України через продовження навчального року у деяких із них чи незгоду на це органів місцевого самоврядування.

Федерація профспілок України планує проведення найближчим часом наради з представниками членських організацій та АТ «Укрпрофтур» щодо особливостей дитячого оздоровлення та відпочинку у 2021 році, про що буде повідомлено додатково.

За матеріалами – ФПУ 

 0
Сьогодні, 09:31

Коментарі закриті.