ЗУСТРІЧ МІЖНАРОДНОЇ МІСІЇ ПРОФСПІЛОК З ГОЛОВОЮ ПРЕДСТАВНИЦТВА ЄС В УКРАЇНІ МАТТІ МААСІКАСОМ

IMG 6061b228eca0adfa730f3a7c0cfc6472 V

Розпочинаючи зустріч  Матті Маасікас підкреслив важливість міжнародної профспілкової місії саме в період, коли на порядку денному в Україні стоїть питання реформування трудових відносин. І зазначив, що на сьогодні, відсутній належний діалог між профспілками, роботодавцями і органами державної влади у їх прагненні змінити трудове законодавство.

У своєму виступі глава місії Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні, зазначив, що реформи в цьому секторі потрібні, але вони мають бути проведені таким чином, щоб демократичні процедури і верховенство права були дотримані.

За останні 30 років ми бачили багато негативних прикладів переходу від соціальних економік до розвинутої економіки. Ми хочемо цього уникнути в Україні, зокрема ліберально-дикої приватизації, панування олігархів тощо.

Ми хотіли б, щоб була сформована згідно з п.1 Угоди ЄС соціальна ринкова економіка. Якщо взяти реформування трудових відносин в Україні як це бачить Уряд і провладна більшість, то ця реформа була детально проаналізована ЄКП і ми вважаємо, що вона не відповідає європейським нормам, українських працівників позбавляють захисту і це неприйнятно. Є багато порушень конвенцій МОП, Директив ЄС, зобов’язання які виконувати добровільно взяла на себе Україна.

Щодо законопроекту про профспілки, – це наступ на права профспілок, колективний захист працівників. Це призведе до незбалансованості і викликає занепокоєння щодо дискримінації найманого працівника. Порушуються конвенції МОП №87 і №98. Ми будемо здійснювати постійний моніторинг щодо дотримання норм європейського трудового законодавства по відношенню до українських працівників. Якщо Україна прагне прогресу вона повинна дотримуватися європейського законодавства.

Не варто проводити реформи заради реформ, вони мають сприяти покращенню рівня життя людей.

Голова Спільного профспілкового органу Григорій Осовий подякував Голові Представництва ЄС в Україні за розуміння ситуації та підтримку. Він, зокрема зазначив, що Україна потребує інвестицій але не будь-якою ціною і не за рахунок працівників. Всі профоб’єднання, які входять до СПО солідарні. Вони окреслили «червоні лінії» щодо реформування трудового законодавства про які повідомили Уряд. Це міжнародно-правові акти у сфері праці. І роботодавці також розуміють, що ці «червоні лінії» не слід переступати.

Але Американська торгова палата, Європейська бізнес асоціація, Спілка українських підприємців, які діють як бізнес структури і  утворюють лобістську групу за межами репрезентативних об’єднань організацій роботодавців, нажаль сьогодні є єдиним майданчиком, де обговорюються питання реформування трудового законодавства. Зазначені організації не хочуть брати на себе соціальну відповідальність, участь у соціальному діалозі, а натомість прагнуть лише диктувати свою волю. І тут потрібно знайти баланс інтересів керуючись європейськими цінностями і правами людей.

Зараз створено робочу групу з представників урядової сторони, роботодавців і профспілок по  три представника плюс профільні експерти, яка до 12 березня має напрацювати інший законопроект у форматі Трудового кодексу.

Що стосується антипрофспілкового законопроекту такого формату поки не досягнуто. Важливо те, що серед тих депутатів, які підписали цей законопроект більшість ніколи не була членами профспілок і не розуміють сутність профспілкової роботи.

Голова КВПУ Михайло Волинець, також поінформував присутніх про те, що зараз в Україні виникла загроза комерціалізації соціальної політики, фондів соціального страхування, що призведе до зростання соціальної напруги і протесаного середовища.

Підсумовуючи, голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом, зазначив, що маятник перехідного періоду в суспільстві може коливатися дуже екстримально. Ми маємо спільні «червоні лінії», – це відповідність трудового законодавства міжнародним зобов’язанням України.

Ми замовили власну експертизу запропонованого українською владою законопроектів про працю і профспілки, МОП проведе власну експертизу. Я запевняю. Що цей процес знаходиться під повним нашим спостереженням і тут не може бути компромісів. Ми передали певні послання представникам української влади і до них дослухались.

Запевняю ця робота триватиме. Є європейське законодавство, – це система цінностей, вона є не змінної і ми будемо на її стороні.

Григорій Осовий звертаючись до голови Представництва ЄС в Україні вніс пропозицію провести 10-12 березня ц.р. публічний діалог у форматі конференції, наскільки запропоновані реформи трудового законодавства відповідають правам людини і основним європейським цінностям.

Матті Маасікас  сказав, що ця пропозиція буде розглянутаі пообіцяв: «ми зробимо все, щоб вашу боротьбу полегшити».

За матеріалами ФПУ

 

Залишити відповідь