Зміни у сфері державної реєстрації юридичних осіб

24 січня 2020 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 9.01.2020 № 72/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України».

Наказом внесено зміни до:

  • Порядку проведення спеціальної перевірки наявності в осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, корпоративних прав (наказ від 23.03.2012 № 448/5);
  • Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи (наказ від 09.02.2016 № 359/5).

Установлено, що державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, на підставі документів, поданих у паперовій формі, проводиться за місцезнаходженням юридичної особи чи громадського формування, що не має статусу юридичної особи.

Державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, на підставі документів, поданих в електронній формі, проводиться незалежно від їх місцезнаходження.

Під час прийняття заяви та документів для державної реєстрації, що подаються особисто заявником, державний реєстратор встановлює особу заявника за документом, що посвідчує таку особу.

У разі подання заяви уповноваженою на те особою державний реєстратор перевіряє обсяг повноважень такої особи за документом, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи (документ, що підтверджує повноваження законного представника особи, нотаріально посвідчена довіреність, відомості з Єдиного державного реєстру про особу, яка уповноважена діяти від імені іншої особи).

З поданих для державної реєстрації документів державний реєстратор виготовляє електронні копії таких документів шляхом їх сканування, які долучаються до заяви, зареєстрованої у Єдиному державному реєстрі.

У випадках та порядку, визначених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», державний реєстратор здійснює перевірку цивільної правоздатності та дієздатності фізичних та юридичних осіб, перевіряє повноваження представника.

Внесено зміни до Порядку функціонування порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи.

Згідно зі змінами користувачем персонального кабінету громадського формування, що не має статусу юридичної особи, може бути виключно особа, яка відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру є керівником такого громадського формування.

Користувачами персонального кабінету юридичної особи можуть бути виключно особи, які відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є учасниками та керівником такої юридичної особи.

Залишити відповідь