Семінар-зустріч колег-освітян, профспілкових лідерів двох міст – Бердичева та Рівного

У червні місяці цього року профспілкові лідери освітніх закладів Бердичева зустріли колег із Рівного. За народним календарем цей день називають волошковим. Шановних гостей вітали символічними синьоокими квітами. Бердичівляни запросили рівнян до екскурсійної подорожі містом та цікавого спілкування.

Делегацію освітян із Рівненщини на чолі з Заслуженими працівниками профспілки України: головою обласної організації профспілки працівників освіти і науки, членом Президії ЦК Профспілки Юрієм Кравцем та його заступником Марією Ковальчук –зустрічали голова Бердичівського міськкому профспілки працівників освіти і науки, Заслужений працівник профспілки працівників освіти і науки України Анжела Цвєткова та начальник міського управління освіти і науки Світлана Басюк. Разом із гостями до Бердичева завітали голова Житомирської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Василь Когут та його заступник Микола Красько.

На знак поваги вручили їм хліб на вишитому рушнику та ікону Матері Божої Бердичівської. Автобусно-пішохідну екскурсію  розпочали з мікрорайону Червона Гора, у Бердичівському гарнізонному Будинку офіцерів. Напередодні Дня Збройних Сил України тут відкрили Музей Операції об’єднаних сил (АТО).

Зустріч і спілкування з педагогічним колективом НВК № 10 справили на приїжджих неабияке враження. Наталія Рибак, директор школи, депутат Бердичівської міської ради, представила візитку навчального закладу, який використовує сучасні освітні технології, впроваджує STEM-освіту, реалізує різні проекти, в тому числі – україно-французький «Balzac Fest» до 220-річчя з дня народження Оноре де Бальзака, протягом трьох років співпрацює з волонтерами Корпусу Миру США і є центром дослідно-експериментальної та науково-методичної роботи. В НВК № 10 створено креативний освітній простір для творчого розвитку 1200 дітей: діють два народних театральних колективи – «Пектораль» та «Слов’яни» (керівник – заступник директора з виховної роботи Катерина Сальва), гуртки естетичного спрямування і технічної творчості та шкільна академія підприємництва, багато років існує Мала картинна галерея. На території НВК №10 облаштовано новий спортивний майданчик за рахунок коштів, які навчальний заклад виграв, узявши участь у «Бюджеті участі-2017». Учні школи – призери ІІІ і ІV етапів Всеукраїнських предметних олімпіад та конкурсів. Педагогічний колектив двічі отримав золоту медаль Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» (2017-й, 2018-й рр). Його очільниця Наталія Рибак, яка однією з перших у місті була нагороджена відзнакою Президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України «За соціальне партнерство.

В НВК облаштована  Музейна кімната історії профспілки працівників освіти і науки м. Бердичева  з ініціативи колишнього начальника управління освіти і науки, нині заступника міського голови Валентини Адаменко та голови міської профспілки Анжели Цвєткової. Екскурсовод, учитель образотворчого мистецтва Людмила Самойленко, зробивши екскурс в історію, повідомила: «Початок біографії  міської організації – 1937 рік. Нині в ній – майже дві з половиною тисячі профспілчан. З 1984-го року її  очолює Анжела Микитівна Цвєткова. Міська профспілка має свій Гімн і Прапор, вона шанує добрі традиції і сміливо впроваджує інновації.

 До учасників семінару приєдналася науковий співробітник Музею історії міста Бердичева Наталія Захарчук, супроводжуючи під час подальшого знайомства з містом і коментуючи побачене.

Далі маршрут екскурсії проліг до Музею історії міста Бердичева, де гостей зустрів директор закладу, голова Житомирської обласної організації НСКУ Павло Скавронський. Невдовзі гості здіймали очі на величний кляштор (монастир-фортецю) Босих Кармелітів. У 1627-му році житомирський воєвода, згодом власник містечка Бердичева  Януш Тишкевич (1590-1649) склав обітницю та передав ордену свій замок під будівництво кармелітського монастиря. Згодом подарував сімейну святиню – ікону Пресвятої Богородиці, біля якої відбувалися численні зцілення. Після втрати образу в роки Другої світової війни в 1990-му точну копію написала краківська художниця-реставратор Божена Муха-Совінська…  У 1998 році, 19-го липня, ікона була коронована, з того часу тисячі паломників стікаються до Бердичева влітку… Кам’яними сходами екскурсанти піднялися до верхнього храму, у благоговійному трепеті схилилися перед чудотворною іконою Матері Божої Бердичівської. Невдовзі зупинилися перед пам’ятником Папі Римському Іоанну Павлу ІІ, який у 2015-му році відкрили на площі перед Всеукраїнським Санктуарієм Матері Божої Святого Скапулярію.

Освітянам  м.Бердичева приємно було почути відгук голови Рівненської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Юрія Кравця: «Ми побачили більше, ніж раніше чули про Бердичів та його навчальні заклади. Ви є прекрасним прикладом соціального партнерства. Сподіваємося, наша дружба продовжиться». «Ми закохалися у ваше місто», – додала його заступник Марія Ковальчук.

 «Міська профспілка Бердичева у багатьох напрямках є взірцем роботи для інших», – підкреслив заступник голови Житомирської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Микола Красько.

Підводячи підсумки зустрічі освітян двох міст, голова Бердичівської міської організації профспілки працівників освіти і науки Анжела Цвєткова побажала, аби їх партнерські відносини, дружба та співробітництво зміцнювалися, й у майбутньому були реалізовані цікаві спільні проекти.

За матеріалами Бердичівської міської організації Профспілки

Залишити відповідь