Синє світло від екранів смартфонів небезпечніше, ніж багато хто думає.опереджають вчені

Що ж таке цей синій колір і чи варто його боятися?

Про те, що сучасні гаджети негативним чином впливають на самопочуття дітей і дорослих, чув, напевно, кожен. Проте останнім часом вчені мають занепокоєння щодо через світла, яке випромінюють екрани смартфонів. На їхню думку, це не тільки завдає шкоди зору, але й зачіпає інші органи.

Небезпечно для здоров’я……чи ні?

Деякі дослідження намагалися встановити зв’язок між випромінюваннями і такими захворюваннями, як діабет, рак і захворювання серцево-судинної системи, однак вони не довели його прямої наявності. У той же час було виявлено, що синє світло впливає на вироблення мелатоніну – гормону, що регулює ритми організму. В результаті у людини порушується режим сну, що впливає і на інші сфери життя.

Також вважається, що випромінювання планшетів, телевізорів і смартфонів згубно впливають на сітківку очей, руйнуючи клітини органу. А от негативний вплив на шкіру тільки вивчається. Але якщо у людини спочатку є проблеми з нею, то синій колір може погіршити ситуацію, викликаючи запалення, порушення пігментації і вивільняючи вільні радикали, що загрожує передчасним старінням шкіри.

Основна шкода від синього світла наноситься в темряві, коли виникає великий контраст у висвітленні між навколишнім приміщенням і екраном. Чим менше цей контраст, тим краще. Тому не рекомендується працювати за комп’ютером в темряві – потрібно включати світло. Те ж саме стосується інших гаджетів.

Незважаючи на обурення вчених, є інші дослідження, які переконують людей у зворотному. Доктор Аджіт Карунаратне впевнений, що випромінювання не викликають сліпоту. Вчені дослідили, що відбувається, коли синє світло потрапляє на сітківку. Однак у професора Колумбійського університету знайшлися зауваження, так як експеримент був проведений на клітинах, які не належали оку, і додали до них сітківку. Так як в природі такого не відбувається, проект вважають спірним.

А ось блакитні хвилі дійсно корисні, особливо в денний час. До того ж, у лікувальних цілях використовують лампи з синім кольором, проте так як довжина хвилі зовсім інша, це дозволяє використовувати їх без шкоди для здоров’я.

Як себе захистити

  1. Передусім, слід по можливості обмежити час роботи з гаджетами.
  2. Намагайтеся не дивитися фільми або читати новини за 2-3 години до сну.
  3. Для роботи вночі використовуйте спеціальні окуляри, які блокують дію синіх хвиль.
  4. Щоб висипатися, використовуйте для нічників тьмяне червоне світло.
  5. Поставте на смартфон фільтр синього кольору.
  6. Намагайтеся не використовувати гаджети в темряві.
  7. Урізноманітніть раціон продуктами з антиоксидантами і жирними кислотами.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам захистити себе від впливу синього кольору і зберегти здоров’я.

Залишити відповідь