День Святого Валентина

День Святого Валентина  відзначається в Україні із початку 90-х років, якраз після незалежності. Для прикладу у США це свято почали святкувати ще із 1777року, а у Європі воно з’явилося ще швидше, а саме із 13 століття.

Церква не дуже прихильно ставиться до нього. Зокрема іслам заборонив його святкувати. Решта вір також не удобряють, але людям сподобалося і вони святкують, адже це є Свято всіх закоханих.

А тепер звернемося до історії, що вона каже про Валентина.

Історія гласить, що все почалося ще із Стародавнього Риму, а саме із Луперкалій.

Для довідки: Луперкалії – фестиваль еротики на честь богині «божевільного» кохання Juno Februata і бога Фавна (Луперка – одне з його прізвиськ), покровителя стад, що відзначався щорічно 14 лютого.

У ті часи, а саме приблизно 276 р. до н.е. у Римі була катастрофічна ситуація із народжуваністю. Фактично її не було. Люди помирали, а нові на їх місце не приходили. Такими темпами Рим міг взагалі зникнути з лиця Землі.

Місцевими правителями було прийнято рішення м’яко кажучи бити людей, які з яких-небудь причин мали мало дітей або не мали взагалі. Вони розглядалися як прокляті і вдавалися до містичних обрядів, щоб набути здатності до дітородіння.

Короче кажучи в цей день приносили в жертву тварин, з їх шкіри робили бичі. Потім голі молодики бігли і били жінок ними. По їхньому вони казали, шо не били а пороли. Smile Що цікаво останні не заперечували. За повір’ям це помагало. І навпаки жінки роздягалися до гола, бігали і били чоловіків тими бичами.

Що не кажіть цікава церемонія. Smile

Так тривало до 494 року н. е., коли Папа Геласій I заборонив вище написаний обряд. Він ввів інше свято – Святого Валентина.

Самого Валентина вбив у 269 році н.е. Клавдій II. Точніше, наказав його стратити. А ось за що:

Правитель вважав, що якщо чоловік не буде відволікатися на жінок, дітей, піклуванням пр. освою сім’ю, то він буде вправнішим воїном і буде віддаватися сповна тільки битві.

Та Валентин, який був простим священником, не міг на це дивитися. У нього серце краялось. І він почав тихенько освячувати шлюб коханих.

Але, але і ще раз але. Хтось дізнався і ляпнув правителю. Той відразу ж кинув Валентина до в’язниці і приказав стратити.
І це ще було не все, священник Валентин познайомився у в’язниці з дочкою начальника тюрми. Вона на цей час була сліпа. Валентин так закохався в неї, що сцілив її і перед смертю написав їй зізнання в коханні.

Зараз пройшла еволюція і такі любовні послання у цей день почали називати – валентинки.

Через деякий час ті Лупарелії відмінили і День Святого Валентина став гідною заміною. Тепер це свято і у Нас.

День всіх закоханих святкують не тільки зрілі чоловіки і жінки, а і діти.

У школах створюють ящик, де всі охочі можуть кидати листи із признаннями у любові (валентинки), звісно ж анонімні. Smile

Що ж до дорослих, то вони в цей день як ніколи піклуються про свої половинки, говорять слова кохання, дарують подарунки, влаштовують романтичні вечері тощо.

Насамкінець кілька цікавих фактів:

У Японії – подарунки дарують як правило чоловікам. Місцевий народ вважає, що день Валентина – це так би мовити 8 березня для чоловіків. Smile

У Саудівській Аравії святкувати день закоханих взагалі заборонено. Якщо влада дізнається, то накладе на Вас великий штраф.

У Британії люди вітають не тільки родичів, близьких, коханих, а і тварин. Smile

Ось таке от, це свято Валентина. 

Залишити відповідь