Першій школі м. Бердичева – перші 150!

Ось уже 150 років крокує дорогою життя Бердичівська школа № 1 ім. Т. Г. Шевченка. І якщо її становлення та розвиток порівнювати з рухом потягу країною Дитинства, то поїзд прибуває на станцію «Ювілейна». Серед зустрічаючих – величезна кількість тих, хто працював і продовжує трудитися в школі, хто свого часу закінчив її та  привів сюди своїх дітей, а потім – і онуків. Протягом півтора століття сотні вчителів дарували свої серця, знання й турботу учням. Тисячі випускників вирушили зі школи у життєвий вирій, залишивши в невидимих духовних нішах гамірне відлуння дитинства. Але, як би не склалися їх долі, кожен завжди з теплом згадує своїх педагогів та однокласників, подумки повертаючись на шкільний поріг, в рідну альма-матер, пам’ятаючи про те, що ніколи не забудеться…

Свідком минулого, світлом істини, живою пам’яттю та вчителем життя назвав історію оратор і філософ Цицерон. Напередодні 150-річчя нашої школи ми створили чергову книгу – П’яту, Ювілейну, щоб розказати про навчальний заклад, традиції колективу і тих, хто очолював СЗОШ № 1, хто тут зростав, збагачував знання та розвивав свій творчий потенціал, про наших випускників, яких пам’ятаємо й любимо. Сподіваємося, що збірник спогадів і роздумів зацікавить земляків та стане початком до єднання поколінь батьків, дітей і педагогів. А стрижнем духовної близькості нехай буде наша рідна Бердичівська Перша школа!

Вперше наша школа згадується у 1869 році, спогади про далекі часи передають свідчення очевидців, але архівні документи, на жаль, не збереглися. Відомо, що в 1922-1923 р. р. у семирічці навчалося 235 учнів різних національностей, і не лише з міста, а й із навколишніх сіл. Очолювала педагогічний колектив із 13 вчителів В. В. Бржостівська.

З історії профспілкової організації школи

Життя первинної профспілкової організації  школи № 1 – це постійне спілкування з людьми, прагнення допомогти і кроки назустріч, добрі традиції та цікаві нововведення… Історія профспілкової організації школи бере початок у вересні 1937 р. з утворення Житомирської області та обласної організації профспілки працівників освіти. У червні 1941 р. у зв’язку із тимчасовою окупацією нацистськими загарбниками її діяльність була призупинена і відновлена у 1944-му. На жаль, в архівах не збереглися документи за цей проміжок часу.

Кажуть, профспілка починається з лідера, саме від нього багато в чому залежить ефективність роботи. У різні часи профком школи № 1 очолювали мудрі, ініціативні, діяльні й доброзичливі керівники: І. П. Дробишев (1940-і, 1960-і р. р.), К. М. Харькова (1950-і р. р.), А. М. Цвєткова, М. Г. Янковенко, А. Т. Кравець, Н. П. Винопал (1970-і р. р.), Ф. В. Вакарюк (1980-і р. р.). З 2018 р. голова первинної профспілкової організації СЗОШ № 1 ім. Т. Г. Шевченка – О. В. Тарасюк. Нині первинка об’єднує 89 спілчан. У колективі панує ділова і одночасно доброзичлива, родинна атмосфера. Щорічно профспілковий актив та адміністрація школи беруть активну участь у навчальних семінарах різних рівнів. Профком тримає в полі зору всі проблеми та потреби працівників. Організація займається не тільки захистом прав, а й дає можливість для самореалізації спілчан і дбає про змістовне дозвілля освітян, що сприяє їх духовному та культурному розвитку.

150 – це тільки початок, історія СЗОШ № 1 продовжується… Вчителі й випускники, батьки та друзі, всі, у кого Перша школа живе в серці теплим і світлим спогадом, поділіться своїми думками, впишіть нові рядки в її літопис!

За матеріалами Бердичівської міської організації Профспілки

 

Залишити відповідь