Новий навчальний рік – продовження добрих традицій і старт новим справ

Новий навчальний рік стартував. Для найменших учнів пролунав перший дзвоник, а для випускників він прозвучав в останнє… Шкільна спільнота Бердичева прийняла 1026 першокласників, їх кількість у порівнянні з минулим роком зросла, було відкрито 37 перших класів. Малюки навчатимуться за новим Державним стандартом початкової освіти, який розроблений у рамках реформи «Нова українська школа» та орієнтований на отримання учнями не лише знань, а й різних компетентностей. Діти, які цієї осені пішли до перших класів, оволодіватимуть знаннями 12 років.  

У перші дні вересня у початкових класах пройшли уроки мрій, у середніх обговорювали тему «З Україною в серці», а старшокласники вели діалог «Українці серед інших європейських націй».

«Новий навчальний рік освітяни зустрічають із низкою новацій та документів: Нова українська школа, новий освітній простір, зміни у законодавстві, – зауважує Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов. – Сьогодні складно давати якісь оцінки цим проектам, адже вони лише розпочали втілюватися. Реформа в освіті без вчителя не відбудеться. Він – і її креативний лідер, і головний виконавець. І запроваджуючи такі серйозні зміни, варто про це пам’ятати й враховувати його думки та потреби». ЦК Профспілки, її очільник Георгій Труханов, голова Житомирської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Василь Когут, місцева влада в особі Бердичівського міського голови Василя Мазура вбачають позитив у посиленні уваги до вчителя, поліпшенні його фінансового стану. Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов переконаний, що «лише шляхом реально­го піднесення престижу професії вчителя, підвищення його заробіт­ної плати, оснащення його робочо­го місця – тобто школи – можна по­вернути не лише віру самих осві­тян у перспективу своєї праці, а й залучити молодь до школи», що «український учитель має бути захищеним, а його праця – вшанована владою і суспільством, адже саме він виховує сьогодення і майбутнє нашої країни».

Так, педагог – провідник у світ знань, від його творчості та професіоналізму багато в чому залежать успіхи учнів. «Найсвітліша дорога в світі – це шлях до знань, до школи», – відкрила святкову лінійку у День першого дзвоника заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОК № 14, кандидат педагогічних наук Алла Калінська. Директор колегіуму Олександр Григорцевич відмітив: «Для нашого мікрорайону Свято знань – визначна подія. Початок навчального року відкриває перед кожним школярем нові обрії пізнання себе й світу і дорогу до незвіданого, до яскравих вражень та  цікавих зустрічей». Педагоги колегіуму пишаються досягненнями своїх вихованців: кожний 10-й став переможцем предметних олімпіад міського етапу, а це 25 успішних виступів, на обласному рівні учні отримали чотири перемоги. Марина Рибак здобула абсолютну першість на Всеукраїнській олімпіаді з української мови та літератури! Такі результати – показник високого рівня професіоналізму педагогів. Грамоти й дипломи вручила юним обдаруванням заступник директора з навчально-виховної роботи Ніна Чурчун. Цьогоріч кількість школярів у колегіумі № 14 збільшилася, у Нову українську школу разом із молодою, енергійною та креативною вчителькою Іриною Кравченко пішли 38 першокласників. Під час святкової зустрічі зі шкільною родиною ЗОК № 14 педагогів, учнів і батьків привітала голова Бердичівського міськкому профспілки працівників освіти і науки, Заслужений працівник Профспілки працівників освіти і науки України Анжела Цвєткова, побажавши, щоб «у житті завжди було місце для знань, щоб навчальний рік був сповнений різних відкриттів та нових досягнень», і заохотивши активістів первинної профспілкової організації колегіуму поїздкою у м. Коростень на Міжнародний фестиваль дерунів. Краплинки творчості внесли у шкільне дійство заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОК № 14, Алла Калінська і педагог-організатор Тетяна Купрєєва. Незмінні ведучі, 8-класники Олена Гринчишена та Михайло Слюсаренко, невимушено й легко вели програму. Порадували майстерністю вихованці заслуженого працівника культури України Анатолія Тєтьоркіна – юні музиканти Анастасія Метьолкіна (саксофон) та Роман Залюбовський (труба). Зворушила задушевною піснею Олександра Олійник, творчі здібності дівчинки розвиває вчитель музичного мистецтва Наталія Лєбєдєва.

У ЗОК № 14 свято шанують пам’ять про тих, хто загинув за наше мирне сьогодення. До меморіальної дошки Герою України, випускнику колегіуму Віталію Дульчику, поклали квіти, схиливши голови у хвилині мовчання…

Слова поваги дарували школярі вчителям-пенсіонерам, дякуючи за мудрість і душевне тепло, за натхнення та відданість професії…

Маленька Неля Магда, онука вчителя української мови і літератури Любові Магди та 11-класник Максим Орел, син учасника АТО, запросили на уроки переливами першого дзвінка.

Новий навчальний рік – продовження добрих традицій і старт новим справам. У колегіумі № 14 триватиме дослідно-експериментальна робота Всеукраїнського рівня щодо впровадження фінансової грамотності в навчально-виховний процес. У закладі викладається відповідний спецкурс, колектив  взаємодіє з «Приватбанком», його співробітники залучені до проведення занять. У середині вересня розпочнеться акція «Зробимо довкілля чистішим», учні ЗОК № 14 наводитимуть лад на території мікрорайону.

Незабаром усі школи країни знову наповнить святковий настрій: у День вчителя діти вітатимуть своїх педагогів.

 

 

 

Марина Панчук, заступник директора

з навчально-виховної роботи, член профкому Бердичівської СЗОШ № 1 ім. Т. Г. Шевченка.

Залишити відповідь