Успіння Пресвятої Богородиці

Свято Успіння Пресвятої Богородиці зустрічається православними щорічно 28 серпня .

Історія великого дня Успіння

Згідно Біблії, Успіння Пресвятої Богородиці — день відходу (закінчення життєвого шляху) матері Ісуса Христа — Діви Марії. Декому може здатися дивним святкування дня смерті Заступниці, однак, вважається, що в цей час Матір Господня зустрілася зі своїм сином і на цьому закінчилася їх розлука. Згідно з переказами, Богородиця прожила 10 років після Вознесіння Ісуса (за іншими джерелами — 22 роки), тому свято Успіння забарвлене не тільки сумом, але і радістю возз’єднання Цариці Небесної і Господа.

Християни шанують цей день і називають Першою Пречистою…

Перекази говорять, що в цей день всі апостоли, які проповідували по всьому світу, зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Богородицею, здійснити Хресний хід і її поховання.

Передує святу християнський піст. Напередодні свята Успіння, 27 серпня, священнослужителі у всіх православних церквах виносять зображення Заступниці — плащаницю з вівтаря і розміщують його в центрі приміщення храму — для забезпечення вільного доступу віруючих, які стікаються в святиню. Після читання молитов, священик Хресним ходом обносить плащаницю навколо церкви, вносить її всередину, повертаючи до вівтаря, після чого всі віруючі входять в храм під нею, що символізує продовження заступництва Богородиці, яка вже перебуває на Небесах.

Весь наступний святковий день, 28 серпня, і наступні 8 днів, парафіяни проводять в молитвах за упокій душі Заступниці, — як у колі сім’ї у себе вдома, так і в оточенні однодумців у храмі. Цей день стає початком весільних торжеств, як благодатна пора для створення сімейних союзів. Кінець серпня також збігається із завершенням жнив, збиранням врожаю, тому знаменує «спожинки».

 

Залишити відповідь