Про результати статистичної звітності в обласній організації Профспілки за 2016 рік

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
КОМІТЕТ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

Президія

ПОСТАНОВА

14.02.2017 м. Житомир  №П –10-1

 

Про результати статистичної звітності в
обласній організації Профспілки за 2016 рік

Заслухавши та обговоривши інформацію про основні статистичні дані обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України за 2016 рік, президія комітету обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України відзначає.

Станом на 01 січня 2017 року у структурі обласної організації Профспілки налічується 23 районні, 5 міських організацій Профспілки – до складу яких входить 1027 первинних профспілкових організацій, та 10 первинних профспілкових організацій ВНЗ, 7 – первинних профспілкових організацій прямого підпорядкування.

Обласна організація Профспілки об’єднує 46260 члени, у тому числі, 35280 працівників навчальних закладів і установ освіти, 7369 студентів ВНЗ I-IV рівнів акредитації, та 3611 непрацюючих пенсіонерів.

Обласна організація Профспілки об’єднує 1044 первинні профспілкові організації. Порівняно з 2015 роком загальна кількість первинних профспілкових організацій зменшилась на 18 організацій.

Це відбулось внаслідок припинення діяльності та реорганізації навчальних закладів в минулому році.

Зменшення кількості ППО відбулось у Баранівській – на 1, Бердичівській – на 3, Вол. – Волинській – на 2, Житомирській на 2, Коростенській – на 3, Народицькій територіальній – на 1, Овруцькій – на 2, Олевській – на 3, Попільнянській – на 2, Черняхівській – на 2 районних організаціях Профспілки та 1 ППО – НМК ПТО самоліквідувалась.

Але разом з тим, у 3-х районних організаціях Профспілки їх кількість упродовж останнього року збільшилась на 3 організації.  Таке збільшення кількості ППО відбулось у Любарській, Пулинській і Ружинській організаціях Профспілки.

Минулого року відбулись зміни у складі організаційних ланок обласної організації Профспілки.  На одну організаційну ланку зросла кількість ППО ВНЗ. Так, було утворено об’єднану ППО Житомирського технологічного коледжу КНУБА – 127 (81,41%) членів Профспілки серед працюючих та 737 (78,82%) членів Профспілки серед студентів.

Порівняно з минулим роком загальна чисельність членів галузевої Профспілки серед працівників зменшилась на 1003.

Нижче середньо обласного показника охоплення профспілковим членством є в Баранівській – 64,69%, Брусилівській – 54,74%, Вол.-Волинській – 52,85%, Попільнянській – 63,88% районних та в Новоград-Волинській міській організаціях Профспілки – 70,21%,. У держуніверситеті – 43,90%, Новоград – Волинському промислово-економічному технікумі – 64,29%, державному технологічному університеті – 75,12%, ЖОЦ ТіК УМ – 69,57%, УОН ЖОДА – 35%.

Основними причинами зменшення чисельності членів Профспілки в організаційних ланках є:

–  погіршення соціально-економічного стану спілчан, внаслідок суттєвого зростання вартості комунальних послуг, збільшення рівня інфляції, стрімкого зростання цін на продукти харчування;

–  закриття дошкільних  установ, особливо у сільській місцевості, внаслідок скорочення чисельності населення дитячого віку;

–  скорочення обсягу набору студентів, особливо, до ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації.

Збільшення з початку 2017 року мінімальної заробітної плати та заробітної плати взагалі також не додали мотивації перебування працівників освіти в Профспілці.

Незважаючи на загальне зменшення чисельності членів Профспілки,  у 2-х районних організаціях Профспілки, їх чисельність збільшилась на 30 осіб (у Андрушівській – на 9, у Любарській – на 21 члени Профспілки).

Загальна чисельність працівників навчальних закладів і установ освіти області, у яких створені і діють організаційні ланки обласної організації Профспілки, складає 39338 осіб, з них, членами галузевої Профспілки є 35280 осіб (89,68%).

Організаційні ланки обласної організації Профспілки діють у 6-ти ВНЗ І-IV рівнів акредитації. У складі 10-ти первинних профспілкових організацій об’єднаних ППО – 1, ППО працівників – 5 та ППО студентів – 4. Серед 2064 працівників, 1320 – члени галузевої Профспілки (63,95%). В закладах навчається 9169 студенти, з них, 7369 – члени галузевої Профспілки (80,37%).

Загальна чисельність членів Профспілки – непрацюючих пенсіонерів у порівнянні з минулим роком зменшилась на 179 осіб і складає – 3611.

За власним бажанням вибуло з Профспілки 646 осіб.

Президія комітету обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.  Основні статистичні дані Житомирської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України за 2016 рік взяти до відома (додається).

2.  Відзначити роботу:

2.1.  Андрушівського і Любарського районних комітетів Профспілки щодо нарощування профспілкового членства;

2.2.  Любарського, Пулинського та Ружинського районних комітетів Профспілки щодо збільшення кількості ППО;

2.3.  Профспілкових комітетів студентів і працівників Бердичівського, студентів Коростишівського педагогічних коледжів, КЗ Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо активного залучення до лав галузевої Профспілки працівників та студентів вищих навчальних закладів;

3.  Районним, міським та первинним прямого підпорядкування організаціям Профспілки продовжити роботу щодо:

3.1. Збереження цілісності та єдності організаційних ланок Профспілки, нарощування профспілкового членства та кількості профспілкових організацій в умовах децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад.

3.2. Виконання норм Статуту Профспілки, Основних напрямів діяльності обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки в частині організаційного зміцнення, забезпечення єдності солідарних дій організаційних ланок, концентрації зусиль на організаційну єдність Профспілки.

3.3. Залучення до профспілкового членства працівників закладів освіти, студентів, навчальних закладів, які навчаються, і не є членами галузевої Профспілки.

3.4. Створення первинних профспілкових організацій в навчальних закладах, в яких вони не діють та тих, що утворюються або реорганізуються, залучення до лав галузевої Профспілки членів інших профспілок відповідно до законодавства та норм Статуту Профспілки.

4.  Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови обласної організації Профспілки Краська М.О.

Залишити відповідь