Ватикан провів зустріч з профспілковими лідерами для обговорення загроз світу праці

У листопаді 2017 року у Ватикані відбулася історична подія – Святий Престол запросив представників профспілок з усього світу для діалогу з питань економічної справедливості.

У конференції під назвою «Від енцикліки «Populorum progressio» до «Laudato si»: Праця та організації трудящих – у центрі цілісного, стійкого та братерського людського розвитку» взяли участь понад 300 профспілкових лідерів з різних країн світу.

Папа Франциск звернувся до учасників конференції з посланням, в якому відзначив роль профспілкових активістів у захисті людських цінностей у світовій економіці, в якій зараз панують інтереси отримання прибутку.

Підсумки дводенної дискусії відображені в заяві про мир, демократію і права людини, яка була схвалена представниками Ватикану і профспілковими лідерами. У ній визнається центральна роль людської особистості і права на гідну працю з універсальними трудовими стандартами для всіх людей.

Учасники конференції закликали представників інтелігенції, бізнесу, роботодавців, громадянського суспільства, міжнародні організації та уряди солідарно діяти з метою всеосяжного і стійкого розвитку, що забезпечує всіх «роботою, землею і житлом».

Нинішня модель глобалізації не принесла користі трудящим, а навпаки, призвела до високих показників нерівності, що, у поєднанні з поширенням цифрових технологій і зміною клімату, дуже хвилює трудящих. Одним із найсерйозніших викликів нашого часу є мобільність. Мільйони жінок, чоловіків і дітей змушені покинути свої будинки і сім’ї через війни, голод і злидні.

Заява стане основою для переговорів про новий соціальний договір між урядами, бізнесом і працівниками.

У документі погоджено наступні положення:

– Свобода асоціації та колективних переговорів є основоположними правами людини.

– Глобальна кампанія профспілок за підвищення заробітної плати має важливе значення для забезпечення того, щоб жоден працівник не отримував нижче мінімальної заробітної плати, яка гарантує гідне життя.

– Необхідний універсальний соціальний захист і гарантія життєво важливих суспільних послуг.

– Політика екстремізму, включаючи ксенофобію, расизм і всі форми дискримінації, має бути відкинута, якщо ми хочемо забезпечити загальне благо.

Зростання автоматизації, індивідуалізації, нерівності, незахищеності, масове безробіття, злидні, маргіналізація людей ставлять під загрозу ідею «спільного дому». Ці тенденції є серйозними викликами для всіх соціальних та інституційних гравців і, зокрема, для світу праці.

Профспілки підтримують лідерство Папи Франциска, який виступив за права і рівність усіх людей, на захист нашого спільного дому. У все більш фрагментованому світі, де не вистачає сміливих лідерів урядів, що ставлять людей на перше місце, всі духовні лідери повинні об’єднатися з профспілками і громадянським суспільством, щоб домовитися про мирний і соціально справедливий світ. У цьому році важливою подією стане 70-річчя Декларації ООН про права людини, і цю заяву може бути покладено в основу інклюзивної моделі розвитку з гідною працею.

«За свою працю людина повинна отримувати стільки, щоб забезпечити своє життя і можливості для справедливого та заможного суспільного життя. Економічні сили повинні бути поставлені на службу людству з урахуванням необхідності охорони навколишнього середовища. Якщо ми не побудуємо спільне і стійке майбутнє, не захистимо і не збережемо права й можливості для майбутніх поколінь, ми втратимо наші цінності», – заявила генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу.

За матеріалами Міжнародного відділу ЦК Профспілки

Залишити відповідь