День Святого Миколая в Україні

Святий Миколай-Чудотворець, архієпископ Мирлікійський, належить до найвизначніших святих християнської церкви. Його люблять і вшанову-ють на Заході та Сході. З особливим нетерпінням чекають на день пам’яті святителя діти – бо для них то означає веселе свято й подарунки.

В Україні день Святого Миколая здавна був значним і веселим святом,  в багатьох містах і селах того дня припадало храмове свято. (Навіть нині тільки в Києві на Подолі є три церкви Святого Миколая – і кожну супроводить давня легенда.) У різних місцях миколаївські гуляння мали різноманітні назви й особливості, обходження дворів, миколаївські колядки, миколаївські скрипники (змагання музик) тощо.

Цього дня варили пиво. “Вітали сніжну зиму” – на санях тричі об’їжджа-ли довкола села. А для дітлашні пеклося особливе печиво – миколайчики. Це було своєрідне “розполовинення посту”, після Святого Миколая по-чинали готуватися до Різдва, вчити колядки, лагодити вертепи.

Темної зимової ночі з 18 на 19 грудня Святий Миколай сходить із небес до українських малюків, звідки він бачить і знає, як поводяться діти цілий рік. Має він золоті сани з білими золотогривими кіньми, до хати заходить дверми, але часто невидимий, подарунки підкладає за-вжди під подушку, за винятком хіба тих, які не помістяться. Часто його супроводжують світлокрилі янголята, а недалечко крутяться й чортики, котрі переконують Святого, що вкраїнські діти були геть нечемні, тому не заслуговують на небесні гостинці. А самі рогаті вертихвости тільки й мають на очі, як украсти торбу з дарунками. Проте нічого в них не вийде! Миколай усе знає, та й ангелики добре пильнують. Всі хлопчики і дівчатка отримають дари від Святого. Й лише дуже неслухняні дістануть від Миколая золоту-срібну різку та наказ виправитись до наступного року. Отож, вітаймо Святого Чудотворця, що загостив до нашого краю!

Інформаційний відділ обласного комітету Профспілки

Купили дипломы магистра Бира. Если вы, например, интересуетесь бухгалтерским учетом, возможно, вам лучше всего будет занять высокую должность в этой о http://diploma-edu.com/kupit-diplom-v-sankt-peterburge-78/ дипломы магистра Бира.

Залишити відповідь