Самоізоляція для осіб віком 60 плюс: консультує юрист

На звернення членів Профспілки стосовно режиму роботи осіб, які досягли 60-річного віку та які повинні бути на самоізоляції – роз’яснює юридичний відділ ЦК Профспілки.

Урядом України задля безпеки цієї категорії осіб, які є в групі ризику щодо захворюванності коронавірусною хворобою (COVID-19), з 20 травня 2020 року по 22 червня 2020 року запроваджено режим обов’язкової самоізоляції.

Так, пунктом 6 постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» визначено, що:

  • обов’язковій самоізоляції підлягають особи, які досягли 60-річного віку, крім державних службовців і працівників державних органів та органів місцевого самоврядування, народних депутатів України та депутатів місцевих рад, суддів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які:
  • провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, у сферах інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах, оборонній промисловості;
  • надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;
  • є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;
  • включені до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;
  • є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Також цією постановою рекомендовано центральним і місцевим органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям на час дії карантину на період карантину розмежувати час початку та закінчення роботи суб’єків господарювання для уникнення скупчення осіб у години пікового навантаження у громадському транспорті, позмінну роботу працівників та/або за можливості віддалену роботу в режимі реального часу через Інтернет.

Таким чином, працівники, які досягли 60-річного віку, місце роботи яких не входить до вищезгаданого переліку, підлягають обов’язковій самоізоляції.

Для забезпечення режиму самоізоляції для осіб 60-плюс, роботодавцям рекомендовано встановлювати режим дистанційної (надомної) роботи у визначеному місці самоізоляції або надавати відпустку (щорічну (право працівника), відпустку без збереження заробітної плати (за бажанням працівника).

Умова про дистанційну (надомну) форму роботи може встановлюватися в наказі (розпорядженні) роботодавця без обов’язкового укладення у письмовій формі трудового договору про дистанційну (надомну) роботу (ст. 60 КЗпП зі змінами, внесеними Законом від 30.03.20 р. № 540-IX).

Законодавство надає право працівникові самостійно обирати місце для виконання роботи та не містить особливих вимог до нього. А отже, для працівника віком від 60 років робочим місцем може бути визначене ним місце самоізоляції. Робоче місце буде там, де він проживатиме під час карантину та працюватиме за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій.

За згодою з роботодавцем цій категорії працівників можна за їх заявою надати відпустку без збереження заробітної плати на період встановлення карантину. Строк перебування у відпустці без збереження зарплати на період карантину не входить до загальної тривалості (15 календарних днів на рік), якими можна скористатися у разі необхідності.

Залишити відповідь