Семінар-зустріч освітян двох міст обласного значення – Бердичева і Коростеня

Вони знову зустрілись – освітяни гостинного і мудрого Бердичева та Коростеня – величі й гордості віків. Уже вкотре педагоги зі столиці древлянського краю приїжджають до своїх колег із міста чотирьох культур. Наприкінці листопада вони обмінювалися досвідом з актуальних проблем сучасного дошкілля на навчально-пізнавальному семінарі.

На стику осені і зими близько п’ятидесяти освітян на чолі з начальником відділу освіти Коростенського міськвиконкому Аллою Краснокутською та головою міської організації Профспілки працівників освіти і науки Любов’ю Андрушенко завітали до Бердичева. На в’їзді до міста їх привітно зустріли голова Бердичівської міської профспілки працівників освіти і науки Анжела Цвєткова та бухгалтер-діловод міськкому профспілки Майя Сологуб.

У творчому просторі ЗДО № 28 «Казка»

Програма семінару розпочалася зі знайомства з колективом ЗДО № 28 «Казка». Завідувач закладу дошкільної освіти Леся Пойдіна, вихователь-методист Анастасія Катинська і голова первинної профспілкової організації Наталія Кугай запропонували декілька цікавих локацій. І перша – музична зала, де гості надихнулися ідеями звіту-огляду про пріоритетні напрямки роботи й досягнення ЗДО № 28. Вихователь-методист ЗДО № 28 Анастасія Катинська презентувала досвід дитячого садка з проблеми «Додатки GOOGLE в організації освітнього процесу закладу дошкільної освіти», акцентувавши увагу слухачів на питаннях створення аккаунта в Google, роботи в пошті від компанії Гугл, організації освітньої діяльності в Google Клас, використанні хмарних технологій (Google Диск) та Google Календаря – органайзера закладу дошкільної освіти. Жвавий відгук знайшла у коростенських освітян творча візитка ЗДО «Казка». У музично-літературній композиції маленькі вихованці садка натхненно співали Гімн своєї улюбленої альма-матер і віршували про кожну групу, починаючи від найменших «курчаток» та закінчуючи колективами дітей старшого дошкільного віку.

Працівники дитячого садка – справжнє сузір’я талантів! Динамічні і граційні виховательки внесли веселі нотки у концертну програму. Шанувальниці Терпсихори створили неповторну атмосферу танців, нагадавши відому пісню-анекдот «Школа Соломона Пляра». Креативні особистості педагогічного колективу поділилися думками про проблеми сучасного дошкілля, показавши свою варіацію на текст хіта «Плакала» українського гурту «KAZKA».     Фінальним акордом зустрічі у ЗДО № 28 стала пісня від гостинного колективу дитячого садка з побажаннями гостям щастя й достатку.

Стежинками добра і краси дитячого садка № 4 «Берегиня»

Наступна зупинка пізнавального туру закладами дошкільної освіти м. Бердичева – ЗДО № 4 «Берегиня». Його завідувач Світлана Чумак, вихователь-методист Марія Свистун та голова профкому Алла Стасюк здійснили екскурсію групами, ознайомивши колег із міні-музеями «Ведмежатко», «Світ комах», «Кіт-воркіт», «Янголята», «Космос», «Сонце», «Час», «Дім хліба», «Лікарські рослини», «Калинка», «Горнятко» та «Вишиванка». Кожний із них – маленьке містечко, де діти грають з експонатами, багато з яких вони створили разом з батьками. Тут юні розумники ставлять питання, складають дивовижні історії, фантазують і можуть відвідувати цікаву локацію щодня! Гості побували і у міні-музеї народної ляльки «Берегиня», де представлені різні красуні – подружки, купальські, Великодні і Різдвяні. Фотографувалися біля ляльки-мотанки вище людського зросту і Дерева Життя з 12-ма гілочками, що симвопізують дитячі групи дошкільного закладу. А далі їх чекала справжня театралізована феєрія: вихователі, члени первинної профспілкової організації ЗДО № 4, влаштували дефіле в українському народному одязі – неповторне та яскраве дійство, справжнє свято краси!

Екскурсія Бердичевом, де кожна мить – історія…

Кажуть, міста – наче люди, яких знаємо з дитинства. Бердичів – частинка кожного з його жителів. Оглянувши пам’ятки міста, друзі з Коростеня відвідали Музей єврейства, передивилися його експозиції з документами, фотографіями, листами та спогадами очевидців, які відображають життя євреїв Бердичева, починаючи з кінця XVII століття і до теперішнього часу. Особливо сильне враження справила кімната з інсталяцією гетто, що передає жах масових розстрілів людей… Незабаром коростенці побували в Музеї історії Бердичева, котрий зберігає пам’ять, поєднуючи минуле і майбутнє. Освітян радо зустрів директор закладу Павло Скавронський, а науковий співробітник Наталія Захарчук провела екскурсію залами Музею. Відвідувачів зацікавила виставка, присвячена життєвому й творчому шляху письменника Джозефа Конрада – уродженця нашого краю, поляка за національністю, класика британської літератури. Згодом вони завітали до Музейної кімнати історії освіти м. Бердичева, заснованої за сприяння міського голови Василя Мазура, його заступника Валентини Адаменко та начальника управління освіти і науки Світлани Басюк. Увагу екскурсантів привернули експозиції з матеріалами про становлення та розвиток освіти Бердичева у минулі століття. Предмет особливої гордості – інформація про найкращих педагогів, нагороджених орденами, медалями та нагрудними знаками, а також творчі напрацювання сучасних вчителів і вихователів – наукові збірники, книжкові видання,  підручники та методичні рекомендації. Згодом гості прийшли до Кляштору Босих Кармелітів, щоб схилитися перед великою святинею – іконою Матері Божої Бердичівської…

Зустріч освітян двох міст завершилась обміном вражень та думок і теплим спілкуванням у дружньому колі. Коростенські педагоги дякували місцевій владі, управлінню освіти і науки та міськкому профспілки працівників освіти і науки за можливість побувати в Бердичеві з екскурсійною подорожжю, зазначивши, що заклади дошкільної освіти міста крокують у ногу з часом, і відчувається тісна взаємодія  управління освіти і науки з профспілковими органами. Голова Бердичівської міської профспілки працівників освіти і науки Анжела Цвєткова подарувала кожному із гостей іконку Матері Божої Бердичівської та побажала мудрості й терпіння, творчого натхнення і гармонії, добра та миру. Освітяни Коростенщини запросили своїх колег на гостини до міста, овіяного легендами.

Голова Бердичівської міської організації Профспілки

                                                                                                                                           Анжела Цветкова

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь