Польща: розпочався страйк вчителів

У неділю, 7 квітня 2019 року, о 22:30, завершилися переговори профспілки освітян Польщі з урядом щодо підвищення зарплат вчителів, що тривали понад тиждень.

На жаль, перемовини закінчилися провалом, сторони не дійшли згоди. У зв’язку з цим, 8 квітня о 8 годині у Польщі розпочався найбільший за останні 25 років страйк вчителів. Страйк проголошено на невизначений термін. Про свою участь у ньому оголосили 15 500 шкіл та дитячих садочків.

Ще 10 січня цього року Виконавча рада Профспілки учителів Польщі ZNP прийняла рішення про вступ у колективний спір з урядом. Попередні форми протесту за останні три роки: демонстрації, марші, пікети та акції протесту не змінили урядових рішень.

Заробітна плата вчителів в Польщі залишається занадто низькою – від 1751 злотих (400 євро). Профспілка вимагає збільшення окладів на 1000 злотих. Це дозволить привести зарплату в галузі у відповідність до середньої заробітної плати в Польщі.

Сьогодні вчителі-початківці часто заробляють менше половини того, що отримують працівники з набагато нижчою кваліфікацією, які отримали базову професійну підготовку і чия робота є набагато менш відповідальною, ніж праця вчителів.

Протягом декількох тижнів уряд не реагував на підготовку до страйку, мабуть, вважаючи, що тиск, дезінформація та напади на профспілку відіб’ють бажання вчителів взяти у ньому участь. Одним з яскравих прикладів того, як уряд, через підконтрольні ЗМІ, інформував про підготовку до страйку і про умови праці вчителів, було винесення на обкладинку одного з журналів правої орієнтації фотографію голови профспілки з автоматом Калашникова в руках перед учнями, що натякало на те, що він є терористом, а учні – заручниками.

Однак, налаштованість педагогів виявилася сильнішою за тиск. Понад 80% шкіл взяли участь у референдумі щодо страйку, на якому кілька сотень тисяч вчителів підтвердили свою готовність взяти участь. Разом з вчителями у десятках шкіл і дитячих садків страйкуватиме й адміністративний та обслуговуючий персонал, чиї зарплати також дуже низькі.

Враховуючи це, уряд розпочав переговори з профспілкою щодо підвищення зарплати. Метою цих переговорів було напрацювати рішення, які допомогли б запобігти національному страйку.

Переговори розпочалися в понеділок 1 квітня і тривали до неділі 7 квітня – протягом багатьох годин кожного дня. На жаль, незважаючи на готовність профспілки напрацювати компромісне рішення, ці переговори не завершилися успіхом. Тому, 8 квітня профспілка розпочала цю масштабну акцію.

Страйк оголошений на невизначений термін та може тривати і під час проведення зовнішнього оцінювання.

Профспілка працівників освіти та науки України надіслала листа солідарної підтримки польським колегам, закликавши уряд Польщі забезпечити справедливу оплату праці вчителів з метою сприяння якісній освіті для всіх. Адже саме на уряді лежить відповідальність за вжиття конкретних заходів для поліпшення статусу вчителів та гарантування, щоб їхня заробітна плата була адекватною тій відповідальній праці, яку вони  виконують.

За матеріалами ЦК Профспілки

Залишити відповідь