22 січня – День Соборності України

День соборності України є державним святом і відзначається щорічно 22 січня. Офіційним святом цей день був проголошений у 1999 році Указом Президента України Леоніда Кучми № 42/99 від 21 січня 1999 року “Про День соборності України”.

Однак історія цього дня пов’язана з далеким 1918 роком. У 1918 році, 22 січня, був підписаний IV універсал Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність Української Народної Республіки, а рівно через рік – проголошено Акт возз’єднання Української народної республіки (УНР) і Західно-Української народної республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.

Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Незалежність України дає можливість кожному з нас стати господарем своєї землі, а для того, щоб ним стати, потрібно любити землю, віддавати їй розум, серце, душу, захищати від ворогів. Що більше буде зроблено для розбудови чесної, демократичної, вільної держави сьогодні, то краще житимемо завтра, і будемо гідними називати себе українцями. Бо, як сказано в Біблії, «… хто шукає, той завжди знаходить, а хто вірить, тому по вірі його і воздається».

 Хай Бог допоможе нам здобути мир і творити своє майбутнє у вільній соборній державі.

Залишити відповідь