7 грудня – День пам’яті святої великомучениці Катерини: історія, народні прикмети

День Святої Великомучениці Катерини вважається одним з найбільш значущих жіночих свят у православному календарі.

День святої великомучениці Катерини відзначають щороку 7 грудня. Цей день офіційно не є вихідним днем, однак прийнято ходити в церкву на богослужіння.

Історія свята

У другій половині 3 століття в Александрії в багатій і знатній родині народилася Катерина – майбутня свята Катерина.

До 17 років дівчина отримала блискучу еллінську освіта і відрізнялася рідкісною красою і розумом. Юнаки з найіменитіших родин імперії шукали її руки, але жоден з них не став її обранцем. Вона оголосила батькам, що погодиться вийти заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі і мудрості. Мати святої Катерини була таємною християнкою. Вона повела дівчину за порадою до свого духовного батька, святого старця, який творив молитовний подвиг у відокремленій печері недалеко від міста.

Старець вислухав святу Катерину і сказав, що він знає юнака, котрий перевершує її в усьому, бо «краса Його світліше сонячного сяйва, мудрість Його керує всім створенням, багатство Його розливається по всьому світу, але це не зменшує Його, а множить, висота роду Його – невимовна». Образ Нареченого Небесного породив у душі святої діви гаряче бажання побачити Його. Святій Катерині відкрилася Істина, до якої рвалася її душа. На прощання старець вручив святій Катерині ікону Божої Матері з Богонемовлятком Ісусом на руках.

Старець велів з вірою молитися Цариці Небесній, Матері Небесного Нареченого, про дарування бачення Її Сина.

Свята Катерина молилася всю ніч і удостоїлася бачити Матір Божу, Яка просила Свого Сина подивитися на колінопреклоненну перед Ними Катерину. Але Немовля відвернуло Своє лице від Катерини, сказавши, що не зможе дивитися на неї, бо вона потворна, худородна, злиденна і божевільна, як і всяка людина, не омита водами святого Хрещення і незапечатана печаткою Духа Святого. У глибокому смутку дівчина знову пішла до старця.

Він з любов’ю навчив її таємниць віри Христової, заповів зберігати цнотливість, безперестанно молитися, і здійснив над нею таїнство святого Хрещення. І знову святій Катерині було видіння Пресвятої Богородиці з Немовлям. Тепер Господь ласкаво дивився на неї і дав їй перстень, заручивши її Собі. Коли видіння скінчилося, і свята прокинулася від сну, на руці її світилося кільце – дарунок Небесного Нареченого. У той час в Александрію на пишне язичницьке свято прибув сам імператор Максимін (305-313). Крики жертовних тварин, дим і сморід від невпинно палаючих жертовників, гомін натовпу на іподромах наповнювали Александрію.

Приносилися людські жертви – на смерть у вогні прирікали сповідників Христа. Свята Катерина пішла до головного жерця – імператора Максиміна, сповідатися вірі в Єдиного Істинного Бога і мудро викрила омани язичників. Краса дівчини полонила правителя. Щоб показати їй торжество язичницької мудрості, імператор скликав 50 ученейших мужів імперії. Але свята взяла гору над мудрецями. Вони увірували в Христа і були спалені. Максимін спробував спокусити святу Катерину багатством і славою. Отримавши гнівну відмову, імператор піддав святу жорстоким мукам, а потім кинув у темницю. Імператриця Августа у супроводі воєводи Порфирія із загоном воїнів прийшла в темницю.

Свята мучениця розкрила їм християнське вчення, і вони увірували. Наступного дня мученицю знову привели на судилище. Під загрозою колесування їй запропонували принести жертву богам. Свята сповідала Христа і сама пішла до коліс. Але Ангел розтрощив знаряддя страти. Побачивши це чудо, імператриця Августа і царедворець Порфирій з 200 воїнами перед усіма сповідали віру в Христа і були обезголовлені. Максимін знову запропонував святій мучениці подружжя, але отримав відмову. Свята Катерина твердо визнала вірність своєму Небесному Нареченому – Христу і з молитвою до Нього сама поклала голову на плаху під меч ката.

Мощі святої Катерини були перенесені Ангелами на Синайську гору. У 6 столітті за одкровенням були знайдені чесна глава і ліва рука святої мучениці і з почестями перенесені в новостворений храм Синайського монастиря.

Свято Катерини вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про злагоду в родині і щасливому шлюбі. Тому у давнину в цей день дівчата ворожили на судженого і разом збиралися на посиденьки.

Народні прикмети на День Катерини

Якщо погода на Катерини буде ясною – слід готуватися до морозної зими.

Тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня).

Відлига і туман прогнозують морози через 10 днів.

Якщо випав сніг на суху землю – наступний рік буде неврожайним.

Кола навколо Місяця віщують мороз.

Маленькі зірки на небі прогнозують снігопад.

Залишити відповідь